UX- och UI-design för strategisk produktutveckling

En designvision för bilköp

Automotive

Mobilapp

Europa

Utsikt över Lissabon från UX-klientens kontor
KLIENTOLX GROUP Ltd.
PLATSLissabon, Portugal
TEAMUX designer, UI designer, interaction designer, project manager, product owner, software architect
WEBBPLATS

OLX är världens ledande marknadsplats för annonser. Inom bilbranschen köper och säljer miljontals användare bilar, cyklar och reservdelar.

OLX upptäckte att användarupplevelsen på bilappen och mobilwebben var otillfredsställande. De anlitade oss som en extern UX/UI-konsult för att skapa en långsiktig designvision för deras interna designteam.

Vi arbetade med UX- och UI-design av utvalda moduler. Genom att skapa UX-koncept och UI-design kom vi till den punkt där vi utrustade deras designteam med ett fullt fungerande designsystem.

VÅRA BIDRAG

UX Design

UX-flöde

Prototypframställning

Konceptdesign

Interaktionsdesign

UI-design - Design av system

Validering av konstruktionen

Kvalitetssäkring

Röd bil kör ner på en palmväg

DESIGNSTART I LISSABON

Två designers och projektledaren besökte OLX i Lissabon för en tre dagars workshop. Vi gick djupt in i de resultat av användarundersökningar som de hade samlat in, marknadsföringsinsikter och deras designteams som tidigare försökt att lösa problemet.. Vi kunde tala med de olika intressenterna och med avdelningar i olika länder där bilvertikalen är viktig.

Vi kom överens om prioriteringar och en färdplan för de kommande veckorna.

Utsikt från kundens kontor i Lissabon
Utsikt från Lissabon
Klientens kontor i Lissabon

EN LOGIK SOM SAMMANFÖR FUNKTIONER OCH RESOR

Syftet var att skapa en långsiktig vision för den mobila upplevelsen. Vi omprövade därför funktionerna och använde oss av marknadsundersökningar, trender och teknikens sannolika utveckling för att presentera ett nytt perspektiv på hur appen kan erbjuda användarna värde.

Med utgångspunkt i ett beteendeperspektiv utformade vi konceptuella användarresor som visar hur enskilda funktioner ger mer än summan av delarna. Genom att vara i ständig kontakt med OLX-teamet kunde vi förena denna futuristiska vision med en realistisk syn på deras utvecklingspipeline.

Legendariskt flödesdiagram för användarupplevelser med ikonstyper
Detaljerat flödesschema för användarupplevelsen med dokumentation av funktioner och innehåll.
Lista över användbarhetsproblem i en mobilapplikation

VALIDERING AV UTFORMNINGEN AV DE NYA UX-KONCEPTEN

Därefter skapade vi UX-koncept för individuella resor. Vi uttryckte vårt designtänkande i form av wireframes och interaktiva prototyper.

Varannan dag gav vi en uppdatering till produktteamet och i slutet av varje vecka presenterade vi för det bredare OLX-projektteamet som omfattade marknadsföring, vice vd:ar och utveckling.

Vi informerade dem om vårt designtänkande och resonemanget bakom designbesluten, och lyfte fram förväntade resultat, alternativ som övervägdes och rekommendationer för lansering. Beslutsprocessen dokumenterades i Confluence, och under veckosamtalen hade vi ett givande utbyte med flera olika åsikter som delades.

Design av trådflöde för användarupplevelse som visar bilsökning i en mobilapplikation

Utbildning i design för kundens team

När vi hade stabila UX-koncept och inledande UI-stilar samlades vi återigen i Lissabon under en vecka. Under denna tid genomförde vi sessioner med vice vd:arna för marknadsföring och utveckling för att integrera den nya designen och produktvisionen i deras bredare strategi.

Dessutom utbildade våra designers OLX:s interna designteam i att använda designkoncepten för att vidareutveckla appen. Tillsammans kom vi överens om en plan för att lansera designen gradvis med noggranna tester vid varje steg.

UX-design av kundkontorets inredning i Lissabon
Mötesrum bokat för UX-workshop med Creative Navy
Mötesrumsinredning för UX-workshop i Lissabon

UI-DESIGN SOM ETT VISUELLT SPRÅK

Den designstil vi skapade för användargränssnittet måste vara varumärkesoberoende för att OLX skulle kunna utveckla ett kodbibliotek som skulle kunna användas i länder med olika varumärken. Dessutom reducerade vi UI-biblioteket till ett minimum för att hålla koden enkel och stödja en app med snabb laddning.

Vi testade alla konstruktioner för att säkerställa att tillgänglighetsstandarder i olika jurisdiktioner uppfylls och dokumenterade alla stilar i ett bibliotek som kan användas av flera designers samtidigt.

Startskärmen för en mobilapplikation före omdesignen
Utformning av användargränssnitt för en mobil applikation för bilsökning
UX/UI-koncept för mobilapplikation för bilsökning
Quotes

Det betydde mycket att arbeta med experter av så hög kaliber för att översätta våra idéer till en genomförandefärdig design och jag uppskattar verkligen ert öppna tillvägagångssätt.

Director of Product Design and Research at OLX
Tiago CabaçoDirector of Product Design and Research @ OLX
Skärmdump från Slack som visar feedback från designkunder
Mötesrum i Lissabon för UX-workshop
Detaljer om den bil som används i en mobilapp för begagnade bilar
Designelement

EN NY DESIGNVISION SOM ÄR REDO ATT GENOMFÖRAS

När OLX kontaktade oss slets de mellan behovet av att återuppfinna appen och behovet av att börja utveckla den snart. De var osäkra på hur de skulle förena långsiktigt tänkande med den pragmatism som krävs för att få saker och ting att hända.

På 10 veckor satte vi upp dem med en vision om hur exakta funktioner och en förbättrad användarupplevelse kommer att skilja dem åt på marknaden under de kommande åren. Dessutom utrustade vi dem med en uppsättning mönster som ska kodas och ett designsystem som ska användas av deras designteam för att utarbeta resten av appen.

Under hela projektet arbetade vi nära produkt- och designteamen och delade med oss av våra insikter vårt sätt att tänka och våra verktyg. Vid flera tillfällen arbetade vi sida vid sida från deras kontor i Lissabon för att underlätta kunskapsöverföring.

RESULTAT

Användarflöden och UX-interaktionslogik levereras på 6 veckor

Ett varumärkesoberoende designsystem som levererades på 4 veckor

Färdplan för funktioner med testprotokoll

Allt designtänkande dokumenteras i Confluence

Design- och produktteam som är utbildade för att genomföra designvisionen.

Se också

OTOMOTO APPLICATION

Applikationen används av 7 miljoner användare per månad för att köpa och sälja bilar.

AUTOVIT APPLICATION

Varumärket används i Rumänien och har funnits i 18 år.

AUTO TRADER APPLICATION

Det sydafrikanska vertikala bilmärket används av miljontals användare.

STANDVIRTUAL APPLICATION

Den portugisiska appen är ledande inom bilbranschen

Din guide till digital kompetens

Creative Navy är en toppbyrå för UX/UI-design i Sverige. Vi designar mobilappar, utvecklar webbgränssnitt och inbyggda enheter.

© Creative Navy LTD 2024